Buitenlamp met bewegingsmelder

Een buitenlamp met bewegingsmelder heeft vele voordelen. Hij gaat aan op de momenten dat er iemand in de buurt komt, zodat u in het donker makkelijk de voordeur en sleutelgat kunt vinden en het schrikt eventuele inbrekers af. Maar hoe werkt zo’n buitenlamp met bewegingsmelder nu eigenlijk?

Een buitenlamp met bewegingsmelder bevat een zogenaamde PIR-sensor, de werking ervan is eigenlijk heel eenvoudig.

Een PIR-sensor (passive infra red) gaat meer stroom afgeven op het moment dat er infrarode (warmte) straling opvalt. Als de sensor het warme lichaam van een mens of hond detecteert, gaat de buitenlamp met bewegingsmelder dus branden.

Maar dat geldt dus ook voor een geparkeerde, nog warme auto.

De lamp moet alleen aangaan bij beweging. Daarom zit er voor de IR-diode een soort traliewerk. Het is een raster met open en dichte vakjes. Iets dat beweegt, wordt de ene keer ‘gezien’ door meer dichte vakjes, dan weer door meer open vakjes waardoor dus de stroom die de IR-diode opwekt verandert. Een stilstaand object ‘bedekt’ onveranderd evenveel open als gesloten vakjes en zal daardoor geen stroomverandering teweeg brengen. De meeste rasters zijn heel simpel en bestaan uit een stukje plastic of karton. Het principe is dus heel eenvoudig, de uitvoering ervan ook. En ingewikkelder is ook niet nodig.